Obsah kalórií: alkoholický nápoj drží rekord v obsahu kalórií

Obsah kalórií: alkoholický nápoj drží rekord v obsahu kalórií
Obsah kalórií: alkoholický nápoj drží rekord v obsahu kalórií
Anonim

Mnoho ľudí dáva pozor na obsah kalórií. Alkoholický nápoj, zdá sa, by nemal obsahovať kalórie vôbec, pretože v ňom nie je prakticky nič. Ale v skutočnosti to tak ani zďaleka nie je.

Odkiaľ pochádzajú kalórie v alkohole?

Mnoho ľudí si môže myslieť, že obsah kalórií a alkoholický nápoj sú úplne nezlučiteľné pojmy. Je to tak? Nie takto nie. Ide o to, že takmer všetky takéto nápoje sa získavajú fermentáciou. A fermentácia je proces, ktorý by bez cukru nebol možný. A každý vie, že cukor je pre postavu najnebezpečnejším nepriateľom, pretože obsahuje veľmi pôsobivé množstvo kalórií. To je dôvod, prečo je alkohol jednou z najčastejších príčin nadváhy (nie nadarmo mnohé diéty zahŕňajú vzdanie sa alkoholu).

kalorický alkoholický nápoj
kalorický alkoholický nápoj

Kalorický obsah alkoholických nápojov

Aký je teda obsah kalórií v alkoholických nápojoch? Tabuľka je uvedená nižšie. Umožní vám zistiť, aký obsah kalórií sú najobľúbenejšie a častokonzumované nápoje.

Kalorický obsah alkoholických nápojov

sladké víno 100 kcal/100 ml
dezertné víno 172 kcal/100 ml
suché víno 64 kcal/100 ml
whisky 87 kcal/100 ml
pivo 40-60 kcal/100 ml
vodka 235 kcal/100 ml
brandy 225 kcal/100 ml
rum 230 kcal/100 ml
cognac 240 kcal/100 ml
likér 370 kcal/100 ml
gin 265 kcal/100 ml
tequila 230 kcal/100 ml

Charakteristika alkoholických nápojov

Nasleduje krátky popis alkoholických nápojov.

1. vodka. Tento nápoj sa získava zriedením rektifikovaného alkoholu čistou vodou. Na zlepšenie kvality vodky (chute aj vône) sa pri jej výrobe vykonáva filtrácia aktívnym uhlím. Potom sa nápoj plní do fliaš a prepravuje na miesta predaja. Obsah alkoholu je asi 40-50%. Vodka má pomerne vysoký obsah kalórií. Nekvalitný alkoholický nápoj môže spôsobiťťažká otrava.

2. Vina. Získavajú sa kvasením a kvasením hroznovej šťavy. Kvalita hotového nápoja závisí od odrody hrozna. Okrem toho sa môže líšiť aj obsah cukru. V závislosti od toho sa rozlišuje niekoľko druhov: sladké, polosladké, suché, polosuché, dezertné a iné. Alkohol tu obsahuje asi 11-15 %.

obsah kalórií v tabuľke alkoholických nápojov
obsah kalórií v tabuľke alkoholických nápojov

3. Pivo je nápoj, ktorý sa získava kvasením sladiny pomocou špeciálnych pivných kvasníc. Tu sa pridáva aj chmeľ. Pivo má nízky obsah kalórií. Alkoholický nápoj je nesladený, ale zvyčajne sa konzumuje vo veľkých množstvách, takže sa nakoniec ukáže ako škodlivý pre postavu. Obsah alkoholu sa pohybuje od 4,5% do 8-10%.

4. Rum sa získava zrením v sudoch po rumovom alkohole. Ten sa vyrába z cukrovej trstiny. Alkohol v takomto nápoji je obsiahnutý v množstve približne 45-70%.

5. Whisky sa získava fermentáciou a ďalšou destiláciou obilného muštu. Potom je potrebné zrenie v drevených sudoch so zuhoľnatenými stenami. Alkohol je tu asi 40-45%.

vlastnosti alkoholických nápojov
vlastnosti alkoholických nápojov

6. Likér - nápoj, ktorý sa získava infúziou aromatických zložiek (sirupy, bobule, ovocie atď.) na zmes vody a alkoholu. Obsah alkoholu sa môže pohybovať od 20 do 45 %.

7. Cognac. Tento nápoj sa získava destiláciou hroznových vín a ich ďalším vyzrievaním v sudoch (najčastejšie dubových). Alkohol obsahuje asi 40 %.

8. Brandy je nápoj získaný destiláciou obohatenej ovocnej alebo bobuľovej šťavy a ďalšieho zrenia (jeho obdobie je minimálne 3 roky). Obsah alkoholu môže byť okolo 40-45%.

9. Tequila sa získava fermentáciou šťavy z agáve a následným starnutím. Obsah alkoholu je asi 50 %.

Odporúča: