Tablety na dezinfekciu vody na pitie: zloženie, druhy a recenzie
Tablety na dezinfekciu vody na pitie: zloženie, druhy a recenzie
Anonim

Používanie špeciálnych chemikálií je najlepší spôsob dezinfekcie vody. Tablety sú účinné a ľahko sa používajú. Existujú drogy domácej a zahraničnej výroby, ale všetky fungujú na rovnakom princípe. Stačí rozpustiť niekoľko tabliet a do 15-30 minút sa voda zbaví škodlivých nečistôt, vírusov a iných mikroorganizmov nebezpečných pre ľudské zdravie. Týmto spôsobom je možné čistiť ako malé množstvo kvapaliny, tak aj dostatočne veľký výtlak. Tablety na dezinfekciu vody v nádrži, studni fungujú na rovnakom princípe ako pri čistení pitnej vody v malých nádobách, len koncentrácia účinnej látky je oveľa vyššia.

tablety na dezinfekciu vody
tablety na dezinfekciu vody

Aplikácia

Existujú rôzne tablety na dezinfekciu vody. Každý takýto nástroj musí mať vlastnosti ako:

  • Bezpečnosť pre ľudské zdravie.
  • Kvalitné čistenie.
  • Vysoký stupeň rozpustnosti.
  • Vysoká rýchlosťakcia.
  • Žiadny sediment po rozpustení.

Pri kúpe tabliet na dezinfekciu vody si vždy musíte skontrolovať dátum spotreby. Po jeho dokončení strácajú prostriedky všetky svoje čistiace vlastnosti.

Keďže všetky tablety obsahujú chemikálie, odporúča sa po vyčistení vodu prevariť a v prípade použitia malými deťmi sa pripravte na možné črevné problémy.

tablety na dezinfekciu vody
tablety na dezinfekciu vody

Napriek niektorým nedostatkom sú tablety na dezinfekciu pitnej vody pohodlným a účinným spôsobom čistenia. Nevyžadujú dodatočné prostriedky na čistenie, s výnimkou varu. Veľkosť tabliet umožňuje vziať si ich so sebou a používať v rôznych podmienkach. Nevyžaduje to dlhý čas, tablety účinkujú rýchlo a tvoria minimum pachov a charakteristickú chuť.

Zobrazenia

Tabletky na čistenie vody možno rozdeliť do niekoľkých typov. Niektoré dezinfekčné prostriedky obsahujú ako hlavnú účinnú látku chlór. Takéto tablety sa výborne čistia od škodlivých baktérií a iných nebezpečných mikroorganizmov. Ďalším typom tabliet sú produkty obsahujúce dichlórizokyanurát sodný. V princípe je podobný látke chlór a dokonale čistí vodu od vírusov a parazitov.

Jodizované prípravky dobre dezinfikujú a majú vysokú úroveň čistenia.

Niektoré tablety čistia tak, že na seba naviažu škodlivé častice vo vode. V dôsledku toho sa vytvorí zrazenina, ktorámusí byť odstránené neskôr.

tablety na dezinfekciu pitnej vody
tablety na dezinfekciu pitnej vody

Kedy môžem použiť?

Tablety na dezinfekciu vody sa používajú na dezinfekciu vo vodárenských vežiach aj v prípade potreby doma. Tablety možno použiť na čistenie vody na kúpanie bábätiek, umývanie poškodených povrchov pokožky a v iných prípadoch, keď je potrebná vysoko čistená tekutina a nestačí obyčajné prevarenie.

tablety na dezinfekciu pitnej vody
tablety na dezinfekciu pitnej vody

Existujú špeciálne produkty určené na čistenie vody na túrach, v prírode, kde je potrebné použiť tablety na dezinfekciu vody na pitie.

Vodu zo studne možno bude potrebné vyčistiť, ak sa do zdroja dostane cudzí predmet alebo uhynuté zviera. V tejto situácii sa používajú aj tablety na dezinfekciu vody, ale proces čistenia je pracnejší.

Dezinfekcia vody na túre

Existuje mnoho spôsobov dezinfekcie vody v poľných podmienkach. Ide o rôzne filtre, použitie kôry, ihličnatých konárov, soli, jódu a manganistanu draselného. Najpohodlnejším spôsobom čistenia sú tablety na dezinfekciu vody na túre. Jedna tableta domácej výroby spravidla vystačí na 0,5-0,75 litra. Dezinfekcia nastáva do 15-30 minút po rozpustení lieku. Pred pitím vody je lepšie ju nechať usadiť alebo prevrieť. Ak je voda čistená pomocou tabliet na báze jódu, potom na neutralizáciu chuti môžetepoužívať ďalšie lieky, ktoré sa zvyčajne predávajú v súprave.

pilulky na dezinfekciu vody
pilulky na dezinfekciu vody

Je nemožné pridávať tablety do kalnej vody, najskôr ju musíte odfiltrovať od hliny, piesku a iných cudzích častíc. Môžete si na to vyrobiť filter sami z improvizovaných prostriedkov.

Nevýhody metódy čistenia vody pomocou tabliet

Spôsob čistenia pitnej vody pomocou špeciálnych tabliet má okrem množstva výhod aj určité nevýhody. Po prvé, pravidelné užívanie takýchto liekov sa neodporúča. Aktívne chemikálie v tabletách sú pre svoju toxicitu klasifikované ako stredne nebezpečné pre zdravie. Ale pri dodržaní všetkých odporúčaní týkajúcich sa dávkovania lieku sa tablety môžu užívať v pravidelných intervaloch bez poškodenia ľudského tela.

Ak je voda odoberaná na dezinfekciu zakalená a obsahuje veľa nečistôt, potom sú potrebné ďalšie čistiace prostriedky.

Ľudia, ktorí sú alergickí na chlór, by nemali používať určité typy tabliet na čistenie vody.

Po použití väčšiny produktov bude cítiť pachuť chlóru alebo jódu, v závislosti od hlavnej látky lieku.

Recenzie

Recenzie o používaní tabliet na dezinfekciu vody na báze chlóru sú často negatívne kvôli charakteristickej chuti. Ak však nie sú dodržané proporcie lieku, môže sa objaviť silný zápach.

Zaznamenali sme veľa pozitívnej spätnej väzby o prostriedkoch domácej a zahraničnej výroby, najmä o pohodlípoužitie v terénnych podmienkach. Medzi výhody tabliet na čistenie vody patrí účinnosť, praktickosť, spoľahlivosť a kvalita. Pozitívne sa hodnotí aj nízka cena a vysoký stupeň čistenia. Pri dlhom pobyte v prírode sa takéto drogy často stávajú nepostrádateľným nástrojom pre cestovateľa, extrémneho turistu alebo poľovníka. Voda po dlhodobom užívaní tabliet nepodlieha šíreniu baktérií a mikroorganizmov.

tablety na dezinfekciu vody
tablety na dezinfekciu vody

Tipy pre odborné aplikácie

Pri používaní dezinfekčných tabliet je potrebné dodržiavať niekoľko pravidiel:

  1. Starostlivo skontrolujte pravosť lieku, pretože na trhu je veľa falošných tabliet na dezinfekciu vody.
  2. Nepoužívajte produkty po expirácii.
  3. Pred dezinfekciou vody z rieky alebo jazera ju najskôr očistite od hliny, piesku a iných veľkých častíc, ktoré tvoria sediment.
  4. Starostlivo sledujte pomer vody a použitej drogy.
  5. Po vyčistení tabletou nechajte vodu vylúhovať alebo zovrieť.

Odporúča: