Je potrebné huby pred varením očistiť?
Je potrebné huby pred varením očistiť?
Anonim

Šampiňóny si už dlho vydobyli miesto v kulinárskej oblasti. Stále viac žien v domácnosti objavuje tento produkt pre seba. O možnosti konzumácie šampiňónov bez spracovania už vedia. Ale čo čistenie? Treba huby šúpať alebo nie a ako to urobiť správne?

Dôležité body

Ak chcete začať čistiť huby určitým spôsobom, musíte sa rozhodnúť pre tri body:

  • veľkosť húb;
  • čerstvosť húb;
  • origin.
Čerstvé šampiňóny
Čerstvé šampiňóny

Huby kúpené v obchode bez veľkého znečistenia nie je potrebné čistiť. V tejto situácii stačí huby jednoducho opláchnuť pod kohútikom. S nazbieranými lesnými hubami je to náročnejšie. Pred varením musia urobiť úplné čistenie.

Dôležité: tieto huby sa nedajú namáčať! Pri namáčaní nasávajú vodu a pri varení ju rozdávajú. Jedlo bude vodnaté a jeho chuť sa pokazí.

Veľké a malé huby sa čistia inak. Ak stačí chodiť po malých elastických hubách špongiou alebo tvrdou kefou,odrežte nohu o pár milimetrov, potom vo veľkých hubách stále musíte vyrezať poškodené oblasti. Spôsob sušenia je v oboch prípadoch rovnaký: huby sa umyjú pod tečúcou vodou a rozložia sa na uterák.

Mám si dať dole kožu

Pri lesných hubách je vrchná vrstva veľmi tenká a pri umývaní sa odstraňuje. Ale v kožiach zakúpených v obchode je to náročnejšie na čistenie, ale musí sa to urobiť. Navyše, čím staršie sú huby, tým opatrnejšie je potrebné odstrániť šupku.

Veľmi často na nohe zostáva membránový krúžok. Hoci je bezpečné ho jesť, stále stojí za to ho odstrániť, aby huba vyzerala esteticky a chutne. Musia byť huby očistené pred varením rôznych jedál? Pozrime sa na to bližšie.

Ako ošúpať huby na studenú kuchyňu

Nejedzte surové huby, bez ohľadu na to, aké neškodné sa môžu zdať. Dokonca aj milovníci surovej stravy ich pred konzumáciou spracujú. Je totiž nielen nebezpečné, ale aj nepríjemné, ak na zuboch vŕzga piesok a zvyšky zeme. Preto sa najskôr ručne odstránia a potom sa huby umyjú pod vodou. Na dezinfekciu šampiňónov sa vložia na jeden a pol minúty do rúry vyhriatej na 80 stupňov. Až po tomto ošetrení je bezpečné pridávať huby do občerstvenia a šalátov.

Čistenie šampiňónmi pred vyprážaním

Vyprážané šampiňóny
Vyprážané šampiňóny

Na vyprážanie chutných húb ich pred varením netreba umývať. Inak nebudú chrumkavé, voľné, bez tvaru. Pre správne spracovanie pred varením ich stačí utrieť obrúskom, v prípade potreby obnoviť rez nohy a odstrániť stmavnutie. Najlepší spôsob, ako vysušiť príliš mokré huby, je nakrájať ich na plátky a hodiť na suchú panvicu, aby sa vysušili.

Musím pred varením prvých chodov očistiť šampiňóny?

Hubová polievka
Hubová polievka

Pred prípravou polievok, plniek do koláčov alebo hubového kaviáru sa huby umyjú pod tečúcou vodou, kým sa neodstránia nečistoty. Nevyžaduje sa žiadna ďalšia príprava.

Plnka do hríbov

Plnené šampiňóny
Plnené šampiňóny

Musím huby pred plnením očistiť? Nezabudnite odstrániť taniere zo spodnej časti klobúka. V opačnom prípade čiapky stvrdnú, čo kazí chuť vareného jedla. Musia byť huby pred plnením olúpané? Samozrejme je to potrebné, lebo správne neošúpané huby kazia chuť. Hubám je tiež potrebné odrezať nožičky.

Odporúčania

  • Huby nie je potrebné vopred čistiť. Toto sa robí tesne pred varením. Ak dlho ležia, stratí sa chuť a niektoré užitočné vlastnosti.
  • Existuje spôsob umývania húb pomocou múky. Jeho lepok zbiera všetky drobné čiastočky nečistôt. Všetko sa musí robiť v tempe, inak budú huby presýtené vodou. Recept je jednoduchý: studená voda sa naleje do misky, položia sa huby (voda by mala úplne zakryť šampiňóny). Tam sa tiež naleje múka (1 polievková lyžica múky na 2 litre vody). Niekoľkokrát rýchlo premiešajte a vylejte vodu.
  • Ak chcete zistiť, či je potrebné olúpať huby zo šupky, pri umývaní ju musíte pretrieť prstami. Keď koža opustí, úplne sa odstráni.
  • Ak vypáčite a zlomíte okrajklobúčiky húb nožom, vytiahnutím kože nahor, potom veľké šampiňóny vyčistia kožtičku oveľa rýchlejšie.
  • Klobúčiky húb zalejte vriacou vodou, aby sa dali ľahšie olúpať.
  • Aby prebytočná voda nepokazila chuť a vzhľad pokrmu, sú šampiňóny predsušené na papierovej utierke.
  • Keď huby ležia dlho v chladničke, vädnú im nohy. Z tohto dôvodu je ich stonka zrezaná vyššie ako u čerstvých šampiňónov. To pomáha zvýrazniť chuť a vôňu húb.
  • Na skladovanie šampiňónov v chladničke sú vopred navlhčené citrónovou šťavou a zakryté potravinovou fóliou.
Hnedé šampiňóny
Hnedé šampiňóny

Tajomstvo úložiska

Huby, a najmä šampiňóny, sú produkty podliehajúce skaze. Pri použití zatuchnutých húb sa môžete dlho a vážne otráviť. Pri akej teplote sa huby skladujú? Pri +4 stupňoch sa huby neskladujú dlhšie ako päť dní, pri +10 - presne dva dni, pri +18 - 6 hodín a nie viac.

Huby sa predávajú v rôznych formách:

  • vákuovo balené;
  • podľa hmotnosti;
  • v plastovom vrecku.

Najlepšie je kupovať šampiňóny na váhu, potom si môžete osobne vybrať huby, ktoré sa vám páčia. Ak je obal stále uzavretý a výrobok je už zabalený, potom sú najlepšie šampiňóny predávané vo vákuových nádobách. Ide o to, že balenie bez vzduchu predlžuje trvanlivosť produktu. Napriek tomu je potrebné huby pred varením spracovať. Preto napríklad otázka: „Potrebujem upratovaťhuby pred vyprážaním? , nemalo by sa vyskytovať.

Huby v celofáne sa dajú zabaliť z 2 dôvodov:

  1. Produkt bol pôvodne zabalený v továrni.
  2. Huby zabalil samotný obchod.

Rozlíšenie jedného od druhého je celkom jednoduché: musíte hľadať prítomnosť štítku. Pri výrobnom balení je prítomný a zobrazuje všetky potrebné údaje (hmotnosť, trvanlivosť, dátum balenia atď.). V obchodoch často prekážajú rôzne zásoby a druhy húb. Neexistuje žiadny firemný štítok, iba nálepka s dátumom balenia, ale nie s dátumom zberu.

Pravidlá pre výber kvalitného produktu

Huby z obchodu
Huby z obchodu
  • Vôňa by mala byť charakteristická pre tieto huby a bez prímesí amoniaku. Ak sú takéto poznámky prítomné, huby sa pestujú nesprávne.
  • Čerstvé vzorky by mali byť elastické. Pred ich použitím však nemôže vzniknúť otázka: "Musím čistiť šampiňóny?" Samozrejme, že áno.
  • Farba šampiňónov sa mení od bielej po hnedú.
  • Ak sú huby čerstvé, stehno na reze bude rovné a čisté.
  • Híbová čiapočka, ak je kvalitná, sa nerozpadne.
  • Tmavé škvrny priamo označujú zatuchnuté huby.
  • Kvapky vody pod celofánovým obalom poukazujú na nepoctivosť výrobcov (voda zvyšuje hmotnosť šampiňónov), alebo že sú huby umyté.
  • Platičky na vnútornej strane klobúčika huby sú ružové, keď sú čerstvé. Pokazené huby majú hnedé platne. Ak je to nevyhnutnéčisté huby tejto kvality? Nie, nemožno ich použiť na jedlo.
  • O čerstvosti huby hovorí aj pevná stopka.

Ak teda dodržíte všetky pravidlá výberu, spracovania a varenia šampiňónov, jedlá potešia magickou chuťou a úžitkom.

Odporúča: